Liidaa lovella! osa 2

15.03.2022

Lovella liidaaminen on superyksinkertaista ja samanaikaisesti erittäin suuri haaste. Miksi? Koska vastaukset sydänosuuteen ovat sisällämme, mutta etsimme tietoa johtamisosaamiseenkin pääosin ulkopuoleltamme. Harvoin arvostamme sydämen osuutta ja kenties juuri siksi olemme aikanaan alkaneet kutsumaan sitä 'pehmeäksi'. Kuka haluaa olla pehmeä tässä kovassa maailmassa? Nyt jos koskaan tätä kuitenkin tarvitaan. Sydämen pehmeydessä nimittäin asuu myös viisaus. Ja viisaus on eri asia kuin älykkyys. Aivan kuten tietoisuus on eri asia kuin tieto.


Tärkein perusta: Ole tietoinen!

Tehokas tapa tulla tietoisemmaksi ja viisastua syvällä inhimillisellä tavalla on kokea, tutkia asioita sekä erityisesti itseään ja kuunnella ihmisiä, joiden kanssa on eri mieltä - joiden näkökulmaa ei vielä tunnista ja tunne. Lovella liidaamisen suurin este onkin valinta elää omassa tarkasti rajatussa tieto-, tunne-, ja uskomuskuplassaan suostumatta katsomaan sen ulkopuolelle muutoin kuin epäilevin, hyväksymättömin ja pelokkain aikein. Tämä 'poteroituminen' voi tapahtua ihan kenelle tahansa tietoisena valintana, mutta on useimmiten täysin tiedostamatonta ja siksi todellinen haaste sydänten johtamisen polun löytämiselle. Kuitenkin: Magic happens! Kun olet valmis ja laitat oikeasti tapahtumaan!

Tieto on eri asia kuin tietoisuus. Ymmärrys realisoituu käytännössä.

Palvele!

Liidaa lovella <3

Tämä blogitrilogian Liidaa lovella 2/3 kirjoitus kuvaa sydänten johtajan ominaisuuksia ja sydänten johtamisen valintoja. Ei pakotettuna, vaan luonnollisena oman itsetuntemuksen jatkuvaan sparraukseen perustuvana kasvuominaisuutena. Sisäisenä haluna ja motivaationa. Syvemmän tason viisautena, jonka kautta tietokin on tehokkaammin hyödynnettävissä. 

Voidakseen johtaa muita on oltava valmis menemään edeltä yksin. - Harry Truman

Keitä varten johtamisen valinnat oikeasti sitten tehdään? Uskalletaanko totuus näistä todellisista taustoista tunnistaa ja tunnustaa tai halutaanko sitä edes uskaltautua ajattelemaan? Kuitenkin totuudesta (kipeästäkin) liikkeelle lähteminen mahdollistaa aina rehellisen kasvun ja niin myös aidon ja vaikuttavan sydänten johtamisen. Ihminen, joka on kohdannut sydänten johtajan ei uskoakseni unohda sitä, vaikka unohtamattomuus ei itse tarkoitus olekaan. Hän muistaa oman kasvunsa ja onnistumisensa. Sen, että se kaikki mahdollistui. 

Olen kohdannut mielestäni hyvää ja huonoa johtamista. Minusta hyvä on saattanut olla jostakusta toisesta huono ja päinvastoin. Näkökulmani tähän pohdintaan kumpuaa rooleistani työntekijänä, usean työyhteisön jäsenenä, kollegana, monen erilaisen esihenkilön alaisena, itse lukuisten erilaisten osaajien esihenkilönä, prosessien ohjaajana sekä erilaisten yhteisöjen kouluttajana ja siten kuulevana korvana. En kuitenkaan pidä olennaisena keskustelua siitä, kenen näkökulmasta johtamisen hyvyyttä tulisi ensisijaisesti arvioida. Hyvä johtaminen huomioi kaikki näkökulmat. Sydänten johtaminen ei päästä niistä yhtäkään käsistään.

Jos johdat pelolla, he tekevät vuoksesi sen, mitä on pakko. Jos johdat rakkaudella, he ovat valmiit tekemään eteesi mitä vain. @psyykkinenvalmennus

Miten sitten? Tipsit 6-10

#KUUSI:

Toimi totuuden kautta. Kenen totuuden? Mieti sitä tarkkaan, kun vuorovaikutat tai työskentelet itsesi ja ihmisten kanssa - olipa suunta sitten minne tahansa (itseen, esimiehiin, työntekijöihin, asiakkaisiin, verkostoihin jne). Mitä sinulle merkitsee totuus? Mitä se merkitsee yhteisösi eri jäsenille? Mitä sinulle merkitsee rehellisyys? Mitä se merkitsee yhteisösi kullekin jäsenelle? Minkälaiseen vuoropuheluun voitte yltää erilaisten merkitysten mahdollisessa sekamelskassa? Näistä kysymyksistä on hyvä aloittaa.


#SEITSEMÄN:

Uskalla tehdä virheitä (ilman, että teet niiden tekemisestä sen vaikuttavampaa kruunua itsellesi). Opi niistä, koska haluat oppia. Virheet ovat sydämen johtajan suuria opettajia. Ympärilläsi toimivat voivat kokea turvallisuutta myös omien virheidensä kanssa, koska sinä elät ja hengität ymmärrystä erheiden kautta nousevista mahdollisuuksista. Käännä heikkoudet mahdollisuuksiksi ja vahvuuksiksi. Jopa ihan ilman sanoja. Ymmärrä, että havaintosi toisissa ovat peilausta itsestäsi. Tästä syystä valitse tietoisesti, miten esittelet jatkuvasti toiset ihmiset itse itsellesi omassa mielessäsi.

#KAHDEKSAN:

Uskalla olla omanlainen oma itsesi. Brändää uniikkiutesi. Käytä aikaa ja näe vaivaa selvittääksesi, kuka ja millainen olet. Tunnistatko omasta kokemuksestasi, mitä se on, kun ei uskalla olla oma itsensä? Fakta on, että aitous ja oma energia eivät koskaan valehtele. Ne vahvistavat. Ja toisaalta toisinpäin eli hyvällä tavalla herkistävät. Sekä itseäsi että toisia. Ole tästä tietoinen ja tee viisaita valintoja. Tämä toimii vilpittömyydessään silloinkin, kun et ole se kaikkein pidetyin.

#YHDEKSÄN:

Ole kaikenlaista, myös lapsenkaltainen. Ihmettele, harrasta vilpitöntä avoimuutta asiassa kuin asiassa ja ole hyvällä määrätietoisella tavalla utelias. Ylläpidä haluasi oppia toisilta ja laajenna näin jatkuvasti omaa näkemystäsi työstä, elämästä ja kaikesta kaikkeen liittyvästä. Kun jonkun näkemys nostattaa sinussa sisäisen pelkosi, älä anna senkään olla este kohtaamiselle ja uuden oppimiselle. Käy rohkeasti kohti. Älä kuitenkaan vastuuta omista tunteistasi toisia. Ohjaa muita toimimaan samoin. Tutkistele yhteistä matkaa tämän saavuttamiseksi. Se ei  nimittäin tule olemaan hetkessä valmis. Eikä aina helppokaan.

#KYMMENEN:

Uskalla olla myös herkkä. Opettele ja uskalla kohdata omat tunteesi koko skaalassaan. Kun olet osaava tunnetyössäsi, kykenet myös asettumaan rauhassa toisten tunteiden rinnalle. Tämä ei tarkoita sitä, että sallit vatvomiset ja jatkuvat tunnekarusellit työssä. Tämän ansiosta uskallat paremmin tunnistaa, ottaa esille ja katkaista turvallisesti myös vatvomisten, juoruilujen ym. turvattomien ilmiöiden kierteet. Tee arvotyötä, haasta omat arvosi säännöllisesti ja johda tavallasi aitoon ja läpinäkyvään arvokeskusteluun myös työpaikalla. Tee arvoista jotain muuta kuin vain sanoja.

Löydä tasapaino!

Liidaa lovella -ohjelmaan sovelletaan Tietoisemmaksi johtajaksi -ryhmävalmennuksen sekä yksilövalmennuksen viitekehyksiä. Valmennuksen kohteena on parhaimmillaan samanaikaisesti ja limittäin sekä organisaation/yhteisön esihenkilöt yksilöinä ja ryhmänä että koko työyhteistö (yksilöittäin/tiimeittäin/isommissa ryhmissä). Keskustellaan tarkemmin toiveista, tavoitteista ja tahtotilasta sekä valmennuksen mahdollisuuksista lovella liidaamisessa. Suunnitellaan yhdessä sydämellinen ja vaikuttava paketti <3 Miksi? Koska hyvä tuote, palvelu ja johtaminen ei sellaisenaan enää riitä. Kutsu kuuluu jollekin syvemmälle ja merkityksellisemmälle. Lovella liidaaminen perustuu ihmisyydelle, itsetuntemukselle, kohtaamiseen keskittymiselle sekä aidolle tahtotilalle kasvaa ja tarjota kasvumahdollisuuksia myös muille. Haluatko sä olla lovella liidaaja?

Mitä ajatuksia lovella liidaaminen sinussa herättää?

Blogitrilogian 1. osaan voit tutustua tästä. 3. osa sekä sen sisältämät tipsit 11-15 julkaistaan KUMUn blogissa kevään 2022 aikana. Stay tuned.


Haasta itsesi pohtimaan:

  1. Miten haastat itseäsi uusilla "totuuksilla"? Oletko valmis kuulemaan ja keskustelemaan näkökulmista, joita et ole aiemmin kuullut, jotka ärsyttävät tai pelottavat sinua tai joihin et omassa uskomusmaailmassasi itse usko/saa uskoa? Etsitkö vai kartatko tällaisia tilanteita? Tunnistatko, miten toimit? Onko sinulla tarve olla aina oikeassa?
  2. Mitä sinulle merkitsee totuus? Kysy muutamalta tutultasi tai tuntemattomalta, mitä se heille merkitsee. Kuuntele heitä puuttumatta siihen, mitä ajatuksia he nostavat esiin. Voit kysyä myös, miltä heistä tuntuu se, mitä totuus sinulle merkitsee. Vastaukset voivat olla valaisevia, jos uskallat niitä kuunnella.
  3. Mitä sinulle merkitsee rehellisyys? Kysy muutamalta tutultasi tai tuntemattomalta, mitä se heille merkitsee. Kuuntele heitä puuttumatta siihen, mitä ajatuksia he nostavat esiin. Voit kysyä myös, miten he luonnehtisivat sinua tämän ominaisuuden kannalta. Vaikuttaako siltä, että he uskaltavat kertoa sen, mitä todella ajattelevat?

Haluatko tutkia tarkemmin henkilökohtaisen tai ryhmävalmennuksen mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa tietoisemman äitiyden taajuudella? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa ja voida rohkeasti paremmin? Vaikka mikään ei olisi just' nyt edes huonosti. Kun kiinnostut elämysmatkoista sisäänpäin, LIITY kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle! Tätä mahdollisuutta et halua missata.

Lovella liidaaminen on muutosvoima