Mistä löytyy ihmiselämän hukattu manuaali?

01.05.2022

Haluatko tutkia tarkemmin henkilökohtaisen tai ryhmäcoachingin mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa ja voida rohkeasti paremmin? Vaikka mikään ei olisi just' nyt edes huonosti. Kun kiinnostut elämysmatkoista sisäänpäin, LIITY kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle! Tätä mahdollisuutta et halua missata.


Miksi etsimme enemmän vähemmän koko elämämme äitiämme, isäämme ja heidän vastauksiaan tai sitten jotain muuta itsemme ulkopuolelta? Mistä löytyy helposti hukkaamamme elämän manuaali eli käyttöohje? kysyy mentori ja muutoskoutsi Mika Martikainen itse itseltään jakaen oivalluttavat ajatuksensa tässä kirjoituksessa.

Vanhemmat ilman manuaalia

Ulkoisesti tarkasteltuna ihmiselämä tuntuu raadolliselta. Synnymme täysin puolustuskyvyttöminä ja riippuvaisina muiden ihmisten avusta. He, joista me olemme syntyessämme riippuvaisia osoittautuvat matkan aikana hyvin keskeneräisiksi ja psykologisesti itse riippuvaisiksi edelleen heistä, joille aikanaan syntyivät.

Nämä ihmiset, joita kutsumme vanhemmiksemme, opettavat meille parhaansa sen mukaan, mitä ovat itse oppineet muilta ulkopuolellaan. Iso osa heidän neuvoistaan ja esimerkistään tekee meistä kuitenkin yhtä onnettomia tai jopa onnettomampia kuin he itse ovat ja myös riippuvaisia heidän tavoin muista ulkopuolellamme.

Vain tietoisempina voimme murtaa kaavaa!

Manuaalin etsiminen ympäristöstä

Ensivaikutelma elämää pinnallisesti tarkasteltaessa on, että olemme kuin uimakouluun joutuneet uimataidottomat lapset, jotka viskataan surutta altaan syvään päätyyn ilman uimataitoa tai edes ohjeita. Vaikuttaa kuin meiltä olisi elämän manuaali auttamatta hukassa. Etsimme sitä itsemme ulkopuolelta, koska niin tekevät hysteerisesti kaikki muutkin ympärillämme. Juoksemme auttajalta ja kouluttajalta toiselle kehuskellen matkalla muille näillä valinnoillamme.

Onko oman elämämme manuaali hukassa?

Haluamme luoda ympäristöömme vaikutelman, että olemme itsestämme vastuullisia, koska olemme oppineet muita seuratessamme, että niin pitää tehdä. Ulkopuolisiin vaikutuksen tekeminen muodostuukin sisältöä tärkeämmäksi. Pitää vaikuttaa hyvältä, vastuulliselta, avoimelta, päättäväiseltä, kauniilta, komealta, osaavalta, kehittyvältä, nuorekkaalta, ikäistään kypsemmältä, iloiselta, menevältä, rakastavalta, hyväksyvältä, suvaitsevalta, muutoskykyiseltä, uudistuvalta, ja silti täysin irtipäästäneeltä ja huolettomalta. Listaa voisi jatkaa tietysti loputtomiin.

Ulkopuolisiin vaikutuksen tekeminen muodostuu sisältöä tärkeämmäksi.

Usein ne, jotka tekevät meihin elämässämme ulkoisesti vahvimman vaikutelman omalla manuaalillaan ovat ensimmäisiä läheisriippuvaisuutemme hyväksikäyttäjiä. Petymme näihin peilikuviimme kerta toisensa jälkeen. Miksi heillä ei ollutkaan lopullista vastausta ongelmiimme? Uhriudumme elämälle tai juoksemme heti seuraavan "pelastajamme" syliin. Etsimme psyykkisesti ja usein edes ymmärtämättämme edelleen epätoivoisesti äitejä ja isiä, jotka pelastaisivat meidät elämän kauhulta ja 'uisivat' puolestamme.

Jos manuaali ei ole ulkopuolellamme - missä sitten?

Buddhan kerrotaan sanoneen, että elämässä kipu on väistämätöntä, kärsimys vapaaehtoista. Kaikki tämä ulkopuoleen tukeutuminen kuuluu osaksi elämän kehitystä ja kasvua. Sillä on valaistuneiden ihmisten mukaan vain yksi tehtävä. Se kääntää meidät ennen pitkää etsimään vastauksia ja ohjeita sisäpuolelta. Omasta sisimmästämme.

Kaikki on osa elämän kehitystä ja kasvua.

Sieltä alamme vähitellen hahmottamaan hiljaisen viisauden, joka on aina ollut mukanamme. Elämän käyttöohjeet, jotka ovat olleet erottomaton osa meitä alusta asti. Totuuden, joka ei huuda vaan puhuu hiljaisuudellaan ja hiljaisuudessa. Se oli vain aina niin lähellä, ja sen viisaus ulkopuoleltamme tulleiden neuvojen ehdollistama, ettemme koskaan oppineet kuuntelemaan tai ymmärtämään sitä.

Kaikki viisaus sisäiseen kasvuun ja eheyteen löytyy jo sinun ja minun sisäpuolelta. Siksi valaistunut opettaja sanoo nöyrästi: "En voi antaa sinulle mitään, mitä et jo tietäisi. Voin muistuttaa sinua vain siitä, minkä olet unohtanut." 

Valmentaudu pala matkaasi kanssamme KUMUssa!