5 elämän oppituntia, jotka opettaisin itselleni nuorena

15.02.2022

Jos minulla olisi viisi minuuttia aikaa tiivistää nuorelle versiolle itsestäni 5 keskeisintä elämän oppituntia, mitkä ne olisivat? kysyy mentori ja muutoskoutsi Mika Martikainen itse itseltään jakaen ajatuksensa tässä kirjoituksessa. Mika kirjoittaa toisaalla aktiivisesti blogia nimeltään Tietoisen Luomisen Vallankumous.

Oletko valmiina pieneen syväsukellukseen?
Hyvä!
Ready... set....GO!


1. OPI KAIKILTA. OLE AINA OMA GURUSI.

Tarkoitan tällä, että opi kultakin matkasi varrelle osuvalta ihmiseltä (eritoten itsestäsi). Kukaan ei tule vastaan sattumalta. Älä kuitenkaan ulkoista kenellekään omaa voimaasi ja ajatteluasi. Tämä 'kaikki' sisältää esimerkiksi uskonnot, ajatussuuntaukset, opettajat, vaikuttajat ja ihmiset näkemyksineen ylipäätään. Älä ulkoista voimaasi myöskään kenenkään toisen käsityksille Jumalasta tai mistään muustakaan suuremmasta tai pienemmästä voimasta tai uskomuksesta. Olet syntynyt kaiken sen kanssa, mitä tarvitset. Muut voivat ainoastaan peilata sinulle takaisin ominaisuuksia, joita etsit sisältäsi.

Älä ulkoista omaa voimaasi ja ajatteluasi.

2. HOIDA HAAVASI JA TRAUMASI, ÄLÄ PAKENE NIITÄ. TULE VANHEMMAKSI ITSELLESI.

Hoitamattomat haavat ja sisäiset traumat kulkevat mukanasi niin pitkään, kunnes kohtaat ne. Sisäinen lapsesi etsii alitajuisesti vanhempiasi kaikista vastaan tulevista ihmisistä, opettajista, esimiehistä, kavereista, työkavereista, kumppaneista jne. Alitajuntasi luo heidän kanssaan saman haavojesi ohjaaman näytelmän aivan helposti yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes tulet tästä syklistä tietoiseksi ja annat itsesi eheytyä.

Itseään toistavalla ajattelulla ja toiminnalla on turha odottaa erilaisia lopputuloksia. Sitä sanotaan myös hulluudeksi. Anna itsellesi siis lupa katsoa syvemmälle ja tulla eheäksi. Tule vanhemmaksi itse itsellesi. Näin sinun ei tarvitse etsiä vanhempia ulkopuoleltasi, ja ihmissuhteidesi ei tarvitse kärsiä kaavasta mahdollisesti aina uudelleen ja uudelleen.

Anna itsellesi lupa eheytyä.

3. OPETTELE TASAPAINOA JA HARMONIAA. VÄLTÄ ÄÄRILAITOJA.

Opettele löytämään elämässä sisäistä tasapainoa. Ulkoinen seuraa kyllä perässä. On upeaa, että olet intohimoinen ja tunteesi läikkyvät, kun löydät uusia näkökulmia elämään. Älä silti mene missään äärilaitoihin, vaikka ne olisivat kuinka houkuttelevia tahansa.

Tunnista äärilaidat ja pyri tasapainoon.

4. ANNA ANTEEKSI.

Opettele antamaan anteeksi. Katkeruus turmelee kaikkein eniten sinua itseäsi. Suhtaudu katkeruuteen kuin myrkkyyn, jonka juot odottaen, että joku toinen kuolee. Anteeksi antaminen on tervettä itsekkyyttä. Anna siis anteeksi.


5. ÄLÄ PAKENE RAKKAUTTA, KUN KOHTAAT SEN.

Kun kohtaat ihmisiä, jotka rakastavat sinua sellaisena kuin olet (usko pois, niitäkin tulee), et osaa aluksi ottaa sitä vastaan (vaikka luuletkin ehkä osaavasi). Rakkaudessa tulet isosti omien kaavojesi eteen, eivätkä vanhat roolisi toimi enää totutulla tavalla. Hätäännyt ja haluat paeta, mutta älä tee sitä. Älä pakene rakkautta. Rakastavassa ihmissuhteessa tulet ensi kertaa haavojesi ja kaavojesi eteen kipeästikin ja kuitenkin riisutuksi vain siitä, mitä et lopulta edes ollut. Joten älä pelkää.

Älä juokse eheyttävää rakkautta karkuun.

6. BONUS: Älä etsi rakkautta. Etsi itseäsi ja löydät kaiken, mitä etsit.

Älä murehdi sitä, löytääkö rakkaus luoksesi. Etsi itseäsi ja löydät rakkauden sekä kaiken sen, mitä etsit.

Ole rohkea ja avoin sisäisissä kysymyksissäsi päästäksesi valintojesi todellisten perusteiden jäljille. Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi seuraavaa ja tarkkailla omia vastauksiasi hyväksyvästi ja lempeydellä:

  1. Mikä tai kuka olen kaikkien roolieni alla?
  2. Miten osoitan rakkautta itselleni?
  3. Etsinkö hyväksyntää ja rakkautta epätoivoisesti ulkopuoleltani, ihmissuhteista ja kumppanuuksista? Tunnistanko kuka tai mikä määrittelee elämäni sisältöä?

Etsi sisäinen vanhemmuutesi ja eheydy