Anna itsellesi parempi mahdollisuus!

23.11.2023

"Valmentautumisesta on aina hyötyä😊", kuvaa sen maailmaan itsensä viimein rohkaissut ihminen. Onko valmennus mahdollisuus sinunkin sisäiseen kasvuusi ja hyvinvointisi uusitulokulmaiseen vahvistamiseen? Äitimatkasi tietoisempaan aloittamiseen/jatkamiseen? Tai ehkä uuden ajan valmentavaan johtamiseen? Oletko tullut ajatelleeksi, että pidämme liikkumista ja siihen panostamista jo välttämättömänä (vaikka emme toimisikaan), mutta mielemme huoltamista laiminlyömme hyvin helposti, jos emme sitten ole jo lamaannuttavammin 'terapian tarpeessa'. Miksi näin?


Aloita päiväkirjan pitäminen! Se on aikuisenakin oivallinen ensimmäinen askel. Kirjaa henkilökohtaiseen päiväkirjaasi vapaasti omia ajatuksiasi, tunteitasi ja toimintaasi erilaisissa tilanteissa. Seuraa sitten pidemmän ajan kirjauksiasi ja tee niiden perusteella yhä rehellisempiä oivalluksia itsestäsi. Tämän seurauksena alatkin jo matalammalla kynnyksellä pohtimaan, miten muuten voisit toimia? Mitkä ovat vaihtoehtoiset mahdollisuutesi? Onko niitä? Ryhdy siis pilotoimaan uutta itseäsi. Kokeile rohkeasti mitä tapahtuu toisin toimiessasi. Joskus tulee huti ja toisinaan kunnari, välillä jotain siltä väliltä - ei se ole niin vakavaa. Tilanteiden arviointi mahdollistaa kuitenkin jälleen uudet oivallukset ja yhä paremmat valinnat. Muuttumattomuus ei puolestaan (pitkälti valheellisessa turvan tunnussaan) mahdollista oikein mitään.

Vuoden päästä tästä kiität itseäsi, kun aloitit jo tänään!

Visualisoi asioita, joita haluat oppia

On tutkittu, että piirtäminen ja erilaiset visualisoinnit auttavat aikuista oppimaan uutta mitä tehokkaimmalla tavalla. Kun hahmotat, mitä uutta taitoa, tapaa tai asennetta haluat oppia, hyödynnä visualisoinnin rikkaita mahdollisuuksia. Sinun ei tarvitse osata piirtää tai olla omasta tai muidenkaan mielestä isosti taiteellinen. Huomaa kuitenkin, että voit sitä omalla tavallasi ollakin, vaikka olisit oppinut elämässäsi uskomaan ettet ole. Se, miten visualisoit ei ole sinällään itse tarkoitus vaan se, että visualisoit. Kuulin muuten sanottavan, että jos luulet, ettet osaa maalata, maalaa. Ja huomaat lopulta osaavasi.

Hyödynnä erilaisia mindmappeja, kuvamalleja, kollaaseja tai taiteile täysin vapaasti (erilaiset valmiitkin työkalut sekä sovellukset mahdollistavat paljon kivoja juttuja). Kuvaa taidon oppimiseen liittyvää matkaa, osatekijöitä, lopputulosta ja kaikkea, mikä siihen liittyen tulee olennaisena mieleesi. Tässä oppimistavassa ei ole sen enempää sääntöjä, vaikka mielesi haluaisi niitä tutuksi muodostuneella tavalla ehkä etsiäkin. Olennaisinta on se, että opit uutta, saat mahdollisuuden innostua ja tunnistat olevasi muutoskykyinen. Oppiminen mahdollistuu aina myös asenteen kautta. Tämä työ saa olla kivaa! 

Löydä ikioma tyylisi!

Etsi dialogiin sopivien ihmisten kanssa

Usein vältämme juuri heitä, jotka tietävät kiinnostavasta asiasta meitä enemmän. Nimitämme heitä ehkä itsetietoisiksi, snobeiksi tai muuten vain mielenkiinnottomiksi tai teemme vain näkymättömän taito-ohituksen. Tämä saattaa olla kuitenkin huono valinta, vaikka perustuukin inhimilliseen tarpeeseemme olla itse osaavia, taitavia, ehkä parhaitakin ja ylipäätään riittää. Tuo usein vahvakin tausta itse kussakin meissä estää tehokkaasti oppimistamme. Etenkin, jos emme sitä edes tiedosta.

Salli itsellesi oppimisen mahdollisuus.

Jäsennä rohkeasti sitä, mitä tiedät, mitä et tiedä, missä koet varmuutta/epävarmuutta, mitä olisi tärkeää kysyä, mitä ehkä epäröit kysyä jne. Antaudu myös palautteelle ja salli itsellesi oppimisen mahdollisuus. Tässä kohtaa on hyvä tiedostaa, että saatamme siis ihan itse torpedoida oppimisen mahdollisuutemme toimiessamme tiedostamattomalla historiaamme nojautuvalla automatisaatiolla, joka tuntuu aina ainoalta oikealta ja turvalliselta, vaikka ei olisikaan meille enää edes hyväksi. Onnistunut dialogi antaa innostavaa syötettä yhteisen pohdinnan perustaksi, mutta sen onnistuminen vaatii oppimisen (ja virheenkin mahdollisuuden) sallivat yksilöt.

Mikä voisi muodostua oppimisen ja muutoksen esteeksi?

Jos sisäinen maailmasi käskee sinua heti alkuun kyseenalaistamaan uudet asiat, aiheet tai tekniikat sinulle sopimattomina tai muutoin huonoina suostumatta edes kokeilemaan, estät jopa huomaamattasi oman oppimisesi sekä muutoksesi mahdollisuuksia. Tutki itsessäsi siis leikillisyyden ja uteliaisuuden asennetta ja sitä mahdollisesti estäviä tekijöitä (häpeä, pelko, syyllisyys...). Tee tämä ilman moitetta tai ajatusta siitä, että sinusta tai muista puuttuisi jotain tai jokin olisi väärin. Mikään kun ei ole. Kyse on ainoastaan avautumisesta uusiin mahdollisuuksiin, jotta voisit tietää yhä paremmin, mitkä ovat todelliset valinnan mahdollisuutesi.

Muista antaa muutokselle aikaa. Moni hyvä asia realisoituu rauhalliseen tahtiin.

Esimerkiksi kriittisyys voi olla pelon ja oman epävarmuuden kautta tyrmäävä ja estävä asenne tai toisaalta hyvä työkalu tietoisempaan dialogiin, jotta emme niin sanotusti 'nielisi kaikkea purematta'. Itseäsi tutkiskelemalla yksin ja erityisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa pääset kyllä kärryille, minkä muotoisina erilaiset piirteet juuri sinussa vaikuttavat. Huomaa, että ei ole tarvetta poistaa itsestä mitään, vaan ennemminkin sallia mahdollisuus korvata vanhoja tarpeettomiksi käyneitä malleja uusilla ja paremmilla. Kun uudet tavat muodostuvat, alkavat vanhat ihan itsestään menettää merkitystään.

Sisäisen maailmasi tila (ja tietoisuus siitä) on avain mahdollisuuksiin

Haluatko avautua uudelle - itsessäsi?

KUMUn värikkäät ja runsaasti itenäistä harjoittelua mahdollistavat hyvinvointivalmennukset verkossa ovat sangen turvallinen tapa antautua uusien näkökulmien tutkimiseen itsessä ja ympäristössään (ilmiöt). Anna ihmeessä itsellesi mahdollisuus! Itsetutkiskelu voi johtaa sinua ainoastaan parempaan. Verkkokurssit toimivat myös rauhallisena omana tekemisenä (jotain uutta/muuta) tai jopa meditaationa. Ei muuten hassumpi joululahjaideakaan🎁

Olemme KUMUssa kuulolla!

Luo ja kuvaa haluamasi tavoitetila

Ihmistä innostaa (myös aikuista), että pystyy hahmottamaan, minne on tähtäämässä ja voi parhaimmillaan fiilistellä tunteen, kun on jo perillä. Jos tavoittelen asiassani niin sanottua 10-tilaa, on tärkeää pohtia, missä vaiheessa olen juuri nyt. Olenpa sitten 0- tai 5-tilassa tai jossain siltä väliltä - kaikki on ok. Olennaista on, että en ohita rehellistä totuutta, koska ajattelen ja tunnen sen olevan jotenkin väärin tai tekevän tavoitteestani jotenkin mahdottoman. Näin kun asia ei ole (tai on, mutta korkeintaan vain omassa mielessäni, joka tässä kohtaa huijaa ihan hillittömästi).

Valitse, mihin tilaan asiasi suhteen tähtäät (sen ei ole oltava aina 10-tila) ja pohdi, millä pienilläkin askelilla voit edetä tämänhetkisestä tilastasi pikkuhiljaa kohti tavoitettasi. Saavutettavan lopputuloksen kannalta on usein tärkeää luoda myös realistinen aikataulu sille, missä ajassa on pyrkimyksenä päästä mikäkin steppi eteenpäin. Näin muutos etenee varmemmin.


Haluatko tutkia tarkemmin valmentautumisen mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa tietoisemman äitiyden taajuudella? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa, tehdä viisaampia valintoja ja voida rohkeasti paremmin (vielä tässä elämässä)? Vaikka mikään ei tunnu olevan just' nyt edes huonosti. Kiinnostuessasi mutsimatkailusta sisäänpäin, LIITY monien muiden äitien tavoin kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle ja nappaa samalla ILMAINEN loistolahjasi nopeasti stressittömämpään äitiarkeen (eOpas, PDF, arvo 49,90€). Tätä mahdollisuutta et halua missata, eikä tarvitsekaan!