Hellyys on hulvaton voimavara!

26.03.2022

Mitä tää oikein on?


Googleta sana hellyys ja tutki, mitä saat tulokseksi eli mitä meille siitä osataan ja ollaan kiinnostuneita yleisesti kertomaan. Me KUMUssa teimme niin, ja tulos esittäytyy sangen hulvattomana. Myös erittäin lyhyenä ja nopeastikin tutkittuna. Hellyys kun ei ole opittavissa kirjoista ja kansista. Se ei ole konkreettinen asia, jonka voisimme helposti kuvata ja lokeroida. Silti hellyys on uskoaksemme yksi tärkeimmistä asioista maailmassa ja ihmisten välillä. Myös niille ja ehkäpä erityisesti juuri heille, jotka eivät tiedosta sitä edes tarvitsevansa. Tai ehkä jopa ylenkatsovat sen voimia. Miltä maailmamme näyttäisi ja erityisesti tuntuisi, jos vilpitöntä hellyyttä kyettäisiin ilmaisemaan enemmän ja sitä haluttaisiin ihmisten keskuudessa myös arvostaa, vaalia ja opetella? Tämä toki edellyttäisi hellyydestä ylipäätään kiinnostumista.

Kysyimme KUMU Valmennuksen Instagram- ja TikTok-postauksissa kysymyksen: Mitä hellyys on just' sulle just' nyt? Saamiemme vastausten sekä hellyyden itsensä inspiroimana tuotimme aiheeseen herättelevän tekstin.

Hellyyshän on hulvatonta

Sanakirja määrittelee hellyyden helläksi tunteeksi, arkuudeksi tai aristavuudeksi. Hellyydelle on määritetty synonyymejä ja riimejä, kuten kyllyys ja höllyys. Myös sanonnat ovat niin sanotusti ottaneet hellyyden omakseen: "Varmimpia lempeyden merkkejä on hellyys hulluja kohtaan." Tai "Lempeys ehkäisee hullun ihmisen rajun suuttumuksen, niin kuin vesi sammuttaa räiskyvän tulen." Hellyys ja hulluus näytetään mieluusti yhdistettävän. Mitä ajattelet, miksi?

On kuulumisten kyselyä, kuuntelua, auttamista, ymmärrystä, hyväksyntää, silittelyä, huolenpitoa, halailua, hyvänä pitoa, hengailua, seukkaamista, kumppanuuksia, liittoja, läheisyyttä, etäisyyttä, järjestelyjä, tarpeita, seksiä, pornoa ja pettingiä... Onks' hellyys unohdettu vai ei? Vaikea sanoa, mutta varmaa kuitenkin on, että nykymaailman ilmiöt, velvollisuudet, pakot, pitämiset ja järjestelmän ohjaus sekä erilaiset vaatimukset eivät helpota sen löytämistä eikä välitöntä sallimista itselle ja ympärilleen.

Hellyys koskettaa kaikkia ja voi ilmetä hienoilla, kunnioittavilla ja kuplivilla tavoilla kaikenlaisissa vuorovaikutustilanteissa: suhteessa perheeseen, ystäviin, sukulaisiin, tuttuihin, tuntemattomiin, työkavereihin, satunnaisiin ohikulkijoihin, auttamisen tarpeessa oleviin ja vaihteleviin verkostoihin sekä kaikenlaisiin muihinkin kohtaamisiin. 

Voiko mielestäsi toisen huomioiminen ja kuunteleminen olla yksi hellyyden osoittamisen muoto? Entä hyväksynnän osoittaminen ja se, että toinen voisi todella tuntea itsensä kanssasi sellaisenaan riittäväksi? Mitä sitten ajattelet auttamisesta? Onko se hellyyttä vai ei? Vastauksemme riippuu pitkälti siitä, minkä merkityksen olemme asialle nimeltään hellyys antaneet. Ja minkälaisten kokemuksiemme kautta muodostuneiden 'silmälasien' läpi maailmaa katselemme. Haluammeko pysytellä tässä näkemyksessä vai päivittää termin merkitys ja 'silmälasimme' tähän hetkeen ja ehkä itsellemmekin sopivammaksi?

Tällaista kasvua mahdollistavaa sparrailua voimme harrastaa itsemme kanssa omassa mielenmaisemassamme erilaisten näkemystemme, totuuksiemme ja tunteidemme kanssa. Se on paitsi kasvattavaa, useimmiten myös hauskaa. Silloin tällöin myös ärsyttävääkin, kun omat vanhat näkemyksemme saavat itse itseltämme uusien tieltä huutia.

Kaikille eri merkitys

Mitä olitte sitten mieltä siitä, mitä kaikkea hellyys voi olla?

  • uusi koiranpentu ja sen kanssa ajan viettäminen
  • lapsen lämmin halaus (vaikka tahmainenkin)
  • raikas vesilasi toimitettuna työpöydälle kesken pitkän palaverirupeaman - kun toinen siis huomioi
  • rakkaan halaus ja kädestä tarttuminen silloinkin, kun oma luottamus on alhainen
  • anteeksi antaminen ja saaminen
  • jotain, mitä tapahtuu luonnollisesti, kun elän sydämestäni enkä mielestäni käsin
  • hetki ja huomio itse itselle säännöllisesti ja tarvittaessa sekä se, etten hylkää itseäni, vaikka mieli synnyttäisi välillä paniikkia
  • säännölliset suukot ja halaukset, kosketus erilaisin muodoin
  • kosketus on usein liian vähän käytetty hellyyden muoto, arastelemmeko sitä, mikä on sopivaa ja jätämme asian mieluummin sikseen - en tiedä?
  • läheisyys aktivoi parasympaattista hermostoa, se rauhoittaa

Mitä muuta sulle tulee näistä kommenteista inspiroituneena vielä hellyydestä mieleen? Voiko hellyys olla uusi vanha 'aseemme' parempaan hyvinvointiin ja mukavampaan maailmaan?

Hellyys on joka tapauksessa erityisen hyvä tunne toistettavaksi. Tee tilaa hellyydelle ja muille voimauttaville tunteille päästämällä irti niistä tunteistasi, joita et enää tarvitse. Niitäkin on meillä jokaisella. Miten sä voit osoittaa hellyyttä enemmän itse itsellesi ja sitä kautta myös niille, joille sitä haluat elämässäsi jakaa? Tunnetyöskentely on oiva tapa tarttua tällaisiinkin kysymyksiin. Mahdollisuuksista voit kysyä tarkemmin ottamalla yhteyttä KUMU-valmentajiin.


Haluatko tutkia tarkemmin henkilökohtaisen tai ryhmäcoachingin mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa ja voida rohkeasti paremmin? Vaikka mikään ei olisi just' nyt edes huonosti. Kun kiinnostut elämysmatkoista sisäänpäin, LIITY kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle! Tätä mahdollisuutta et halua missata.

Kysy lisää tunnetyöskentelystä!