Herätä mut!

01.08.2022

Haluatko tutkia tarkemmin henkilökohtaisen tai ryhmäcoachingin mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa ja voida rohkeasti paremmin? Vaikka mikään ei tuntuisi olevan just' nyt edes huonosti. Kun kiinnostut elämysmatkoista sisäänpäin, LIITY kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle! Tätä mahdollisuutta et halua missata.


Mitä, jos asiat ovatkin just' päinvastoin, kun itse tai joku toinen niitä pyrkii selittämään? Se nimittäin voi aivan yhtä suurella todennäköisyydellä olla näin kuin toisinkin päin. Miksei? Niin on ollut kautta historian ja niin on epäilemättä edelleenkin. Oletko tullut ajatelleeksi tätä vai uskallatko uskoa edelleen yhteen totuuteen?

Yhteen totuuteen uskovaa on valitettavan helppo höynäyttää.

Oletko kuullut kognitiivisesta dissonanssista? Se tarkoittaa keskenään yhteensopimattomien vakaumusten ja käsitysten aiheuttamaa psykologista ristiriitaa ihmismielessä. Epämiellyttävä tunne syntyy, kun aiemmat uskomukset ja olettamat ovat ristiriidassa ihmisen tavoittaman uuden tiedon kanssa. Se on siis ihmisen normaaliin toimintaan ja käyttäytymiseen liittyvä stressitila, joka syntyy ihmisen saadessa omiin näkemyksiinsä ristiriidassa olevaa tietoa. Siis itse asiassa suojausmekanismi, minkä vuoksi ihmisellä on vahva taipumus ohittaa sellaiset asiat, jotka poikkeavat olemassa olevasta tiedosta (vaikka ne olisivat täysin tottakin ja vanha olettamus kenties väärä).

Skannaamme täysin luontevasti ja sitä edes huomaamattamme ympäristöstämme asiat, tiedot ja tapahtumat, jotka tukevat olemassa olevaa tapaamme ajatella ja jäsentää asioita. Koska tämä valinta ei horjuta mieltämme.

Kognitiivisen dissonanssin tilasta on kaksi ulospääsymahdollisuutta. Toisessa ihminen pitää niin sanotusti päänsä ja pysyy sekä vahvistaa jo olemassa olevaa ajattelumalliaan. Tämä on ihmiselle todennäköisempi valinta. Hintana voi toki olla itsepetos ja syvä sisäinen ristiriita, jonka syytä ei edes tunnista. Tai sitten hän antaa mahdollisuuden uusille näkökulmille ja mahdollisesti muuttaa ajattelutapaansa sekä laajentaa näin oman elämänsä karttaa. Joka tapauksessa ihminen haluaa pois ristiriitatilanteesta ja kokee useimmiten vaikeaksi uuden sisäistämisen ja väärässä olemisen myöntämisen. Tämä tilanne muodostaa ilmiöstä kasvun kannalta haasteellisen. Erityisesti, jos siitä ei ole lainkaan tietoinen.

Lopputuloksen kannalta on ihan sama, mikä uskomus huomiomme houkuttelee

Mitä täällä maailmassa oikein tapahtuu? Uskovaiset osoittavat sormellaan ei-uskovia tai toisinuskovia, systeemiuskovaiset osoittavat sormellaan pelisääntöjä kyseenalaistavia, kotinsa, sukunsa ja/tai kulttuurinsa uskomusmaailman tiedostamattaankin omaavat osoittavat sormellaan toisin ajattelevia. Lihasta pidättäytyvät osoittavat lihansyöjiä ja rokotetut rokottamattomia. Ja niin edelleen - lista on yhteisessä hassusti pitkälti hyväksyväksi väitetyssä maailmassamme valitettavan loputon. Totuus vai valhe vai jotain siltä väliltä ja kenen mielestä sitten mitäkin?

Yhtä kaikki - ketä tahansa yhteen totuuteen uskovaa ja omaa sydäntään kuuntelematonta on uskomattoman helppo höynäyttää, haastaa, pelotella ja vetää mahdollisesti mukaan pieneen tai suurempaan valheeseen yhtä lailla kuin itsepetokseen. Tämän tietävät kaikki ne, jotka syvimmiltään ihmisyyttä ja ihmisen kasvuhistoriaa tuntevat - myös henkisen kasvun osalta.

Tähän olen itsekin pikkuhiljaa herännyt tunnistaen, mitä on tulla pitkältä ajalta säännöille lojaalina, niin sanotusti kunnollisena ja hyväuskoisena kuitenkin höynäytetyksi. Niin sanottu kunnollisuuteni ei siis yllätyksekseni ehkäissytkään lopputulosta. Ainoa kysymys, joka perässäni on kaikunut kuuluu seuraavasti: "Miksi et sitten kuunnellut sydäntäsi? Kukaanhan ei sinua mihinkään pakottanut?" Ja se on aivan totta. Vaikka ei kovin lohduttavaa kovasti yrittäneelle. Tänään mietin paljon tarkemmin valintojeni syitä. Sydämen kuunteleminen on osoittautunut ainoaksi tavaksi valita rehellisyys ja rakkaus.

Wake up and be amazing.

Rohkenetko pohtimaan, onko sinun tärkeä löytää ehkä kerta toisensakin jälkeen jokin ulkopuolinen 'way of life' (uskomustapa), mitä seurata. Jos näin on, mahdollisuudet tietoisuutesi kasvattamiseen kapenevat väistämättä. Kun haluat kasvattaa tietoisuuttasi, pidä huolta siitä, ettet itse rajaa etkä salli kenenkään muunkaan rajata ja valita puolesta saamaasi informaatiota/tietoa turvallisuutesi tai muunkaan syyn vuoksi. Näin mahdollistat jatkossa todelliset valinnan mahdollisuutesi sekä rakkaudesta käsin toimimisen ja vapauden. Pelko ja informaation rajaaminen ovat nimittäin kautta historian ja edelleenkin toimivimpia tapoja estää ihmisen tietoisuuden kasvua. Niin yksilötasolla kuin kollektiivisestikin.

Entä rohkenetko pohtimaan hyväksytäänkö sinut elämäsi vuorovaikutussuhteissa ja yhteisöissä sen mitalla, miten toteutat sen, mitä joku toinen haluaa? Juoksetko kenties tällaisen hyväksynnän perässä? Vai oletko jo löytänyt vuorovaikutussuhteet ja yhteisöt, joissa sinun halutaan olevan juuri sitä, mitä olet, kasvavan ja muuttuvan, tarjoavan uniikin potentiaalisi ja loistavan valoisammin joka päivä. Silläkin uhalla (eli tässä kohtaa se ei ole uhka), että loistaisit hehkuvammin kuin joku toinen. 

Älä suostu uskomaan väitettä, että sydämesi ääni voisi johtaa harhaan

Jos todella tavoittelet rehellistä, hyväksyvää ja vahvan resilienssin sekä avoimuuden omaavaa elämää ja maailmaa, jossa sitä toteuttaa, tee töitä itsesi kanssa. Ja usko, että sinulla, kuten jokaisella, on mahdollisuus vaikuttaa. Pieninkin askelin. Kaikki on kuitenkin energiaa. Se on tieteellisesti todistettu ;)

Vaikka ajatus siitä, että tutuiksi muodostuneet asiat, suhteet, ihmiset, tilanteet, tapahtumat jne. olisivatkin todellisuudessa aivan toisin kuin mitä olet niistä tottunut ajattelemaan, rohkaistu katsomaan kiihtyvällä tahdilla ympäristöäsi uusin silmin. Kohtaa haavojesi kautta nousevat pelkosi, jos se sitä vaatii. Pelko on kuitenkin ainoastaan tunne, vaikka vahvakin. Sekin kyllä laantuu ajallaan ja vapaasti virratessaan auttaa sinua myös edistymään sisäisessä kasvussasi. 

Älä siis enää ohittele omaa vastuutasi ja samalla mahdollisuuksiasi. Tiedosta kiihtyvään tahtiin ja rohkaistu kohtaamaan myös epäilyksesi siitä, että joku (tärkeältäkin tuntuva) ei hyväksyisi muutostasi ja/tai uusin silmin asioiden tutkimista. Sydämen äänen kuunteleminen on paitsi uniikin valosi maailmalle tarjoamista, niin myöskin ainoa mahdollisuutesi ihmisenä kehitymiselle. Sulla on suuri panos! Ja valtava pakka valttikortteja kädessäsi.

KUMUn vinkit uusien ovien avaamiseen: Haasta avoimuutesi ja asenteesi!

  • Kurkista sinne, mikä tuntuu uudelta ja ennen kokemattomalta. Hölmön rohkeuteen tässä ei kuitenkaan houkutella. Ajattele syvemmin, out of the box.
  • Astele polkuja, joita et ole aiemmin kulkenut. Ei ehkä kukaan. Vielä koskaan. Jotkin polut ovat kenties ainoastaan sinulle tarkoitettuja.
  • Katso, kuuntele ja aisti ympäristöäsi tuoreesti. Käytä kuvitteellisia "ekan kerran" -silmälaseja (tai hanki tyhjät pokat, jotka voit asettaa ajoittain tätä varten kasvoillesi). Leiki ja opettele leikkimisen taito tarvittaessa uudelleen. Lapset tai sisäisen lapsensa kanssa harmoniansa löytäneet aikuiset ovat hyviä opettajaehdokkaita, kun osaat vain itse asettua oppilaaksi.
  • Pysähdy ihmettelyn äärelle. Se on aina mahdollisuus jonnekin. Minne? Se selviää omalta kohdaltasi tarkemmin pysähtyessäsi.
  • Haasta aina itsestäänselvyydet. Myös ne vanhat opitut uskomuksesi, joita pidät automaattisesti jo totuuksina.
  • Harjoittele halulla irtaantumaan sisäisestä ajatuksestasi ja sitä kautta rajoituksistasi, mitä joku toinen valinnoistasi mahdollisesti tuntee ja/tai ajattelee.
  • Mieti, mitä sinä haluat, kun huomaat tilanteeseen, totuuteen ja/tai vuorovaikutukseen mahtuvan käytännössä vain yhden näkemyksen (vaikka sanoin toisin väitettäisiinkin). Kunnioita itseäsi kuuntelemalla aina vähintäänkin itse itseäsi ja opettele tekemään se vailla syyllisyyttä.
  • Älä erehdy uskottelemaan itsellesi, että kaikki muut olisivat ymmärryksessään ja kasvussaan sinua pidemmällä. Niin ei ole, eikä sitä takaa koskaan maine, status, suuret sanat, jakkupuvut, näyttävyydet, raha tai mikään muukaan vastaava, jonka voisimme ulkoisesti arvioida. Ei toki estäkään. Älä fokusoi vertailuun. Keskity sinuun.
  • Pohdi, mitä juuri sinulle tarkoittaa hyväuskoinen ja kieltäydy olemasta liiaksi sellainen. Et ansaitse sitä etkä sen mahdollisia seurauksia.
  • Ole rohkea, vaikka pelottaa.

Tuntuuko siltä, että joka solusi vaatii välttämään näitä vinkkejä ja niiden testaamista. Niin mun solut vaativat vuosia sitten. Ihan tosissaan ja yhä uudelleen. Mielen lailla suojellakseen, mutta samalla pitääkseen kiinni myös kivussa. Ristiriitaista. Haasta oma mielesi! Se on yksi elämän tärkeä tarkoitus ja mahdollisuus luoda todellista merkitystä sekä henkilökohtaista hyvinvointia. Olethan oman elämäsi pääosassa. Olethan?

KUMU kulkee rinnalla!