Onko pakko olla oikeassa?

01.12.2022

Onko maailmassamme pakko olla oikeassa? Jotta osoittaisi olevansa jotakin tai ylipäätään olemassa. Että ei piiloutuisi seinätapettiin ja jäisi täysin näkymättömiin. Itseltään ja muilta. Toisaalta sanotaan, että todellisen viisauden tilassa voi olla aivan rauhassa hiljaa osoittamatta jatkuvasti sitä, että olisi oikeassa tai ylipäätään yhtään missään. Tunnetko sinä ihmisen, jonka ei tunnu tarvitsevan olla oikeassa? Niin sanotuissa sydämen aiheissa ei ole tunnistettavissa yhtä yksittäistä vastausta, joka osoittaisi varmasti oikeassa olemisen, varmuuden tai turvallisen valinnan suunnan. Eikö oikeassa olemisen ylläpitäminen ole oikeastaan hirmuisen raskasta ja aikaa vievää? Mitä siitä voi seurata?


Arvaatko mitä teen, kun koen olevani itselleni tärkeässä tilanteessa uhattuna, enkä oikein tiedä, mitä sanoa tai miten reagoida? Olen oikeassa! Valitsen yllättävänkin nopeasti näkökulman, väitteen tai vastauksen ja olen sen turvin varmasti ja absoluuttisesti oikeassa. Piste. Oikeassa olemiseni toimii miekkanani taistelussa, jossa on kyse lähinnä ylpeydestä ja kunniasta. Ei niinkään siitä, olenko edes päivittänyt ymmärrykseni kyseisessä asiassa. Se on enää toisarvoista. Voin siis yhtä hyvin olla täysin väärässä tai jotain muuta. Sivallan oikeassa olemisellani toisia, jotka puolestaan sivaltavat takaisin.

Ehdoton oikeassa oleminen estää sisäisen kasvun.

 Muodostuuko välillemme sitten dialogia? Ei. Tapahtuuko kasvua? Eipä juuri sitäkään, jos ei sitten juuri miekkailun tiiveimmässä tiimellyksessä joku osaa pysähtyä, sanoittaa ihmetellen, hämmästyttää itsensä ja toiset sekä vaihtaa strategiaa. Tätä tapahtuu kuitenkin käytännössä äärimmäisen harvoin. Strategian vaihtaminen, tietämättömyyden osoittaminen, haavoittuvuuden paljastaminen ja tunteiden näyttäminen itse niistä vastuuta kantaen ovat vielä melko harvinaista herkkua. Harmi, koska niillä olisi supervoimat luoda vaikuttavaa ja nopeaakin muutosta.

Oikeassa oleminen estää sisäisen kasvun

Sanotaan, että kun kuppi on täysi, ei sinne mahdu kaatamaan enää lisää. Tätä voi kokeilla kukin keittiössään vaikka heti. Näin se vain on. Ylimääräinen valuu vilkkaasti pois. Jos haluaa täyttää kuppia jollain uudella, on sitä ensin osattava tyhjentää. Olemme kukin kuin kuppeja - täynnä, tyhjänä tai jossain siinä välissä. Harvempi oivaltaa oman todellisen tilanteensa kuitenkaan oikein. Ajattelemme simppelisti, että kupin väärinpäin kääntämällä sisältö valuu vaivatta pihalle. Niin se tekeekin oikean kupin kohdalla. Samoin ei kuitenkaan ole ihmisen laita. Ylimääräisestä irti päästäminen ei ole aina kovin tunnistettavaa eikä helpolta tuntuvaa, ja se pyytää pysähtymistä sekä sisäistä työtä. Sitoutumista itseen. Tietoisuuden vahvistamista.

Oikeassa oleminen on kaksisuuntainen miekka: Se antaa turvaa heiveröiselle itsevarmuudellemme ja herkille haavoillemme estäen samanaikaisesti todellisen turvan rakentumisen, haavojen näkyväksi tulemisen ja eheytymisen. Koska suojamekanismina oikeassa oleminen on erittäin toimivan tuntuinen ratkaisu ja minkä tahansa kivun karttaminen on inhimillisesti ymmärrettävää, on miekan teristä tultava hyvin tietoiseksi ja hyväksyttävä ne omalla kohdallaan, jotta muutos toiminnan tasolla mahdollistuu. Hyvä uutinen kuitenkin on, että se on mahdollista. Joko nopeammin tai ajan kanssa. Tutustu tilanteeseesi avoimesti ja lempeydellä Muuta tarinasi -verkkovalmennuksessa (29€).

Ego haluaa olla oikeassa!

Ihmisyyden yksi vaativimmista haasteista tuntuu olevan se, että egomme haluaa lähtökohtaisesti olla oikeassa. Kasvuhaaste muodostuukin siitä saako ego vai sydän johtaa elämäämme? Henkisten opettajien tarinoita mukaelemalla kuvailen metaforan: Naapuri tuli isän luo ja valitteli, miten väärin on, kun isännän lampaat pääsivät karkuun. Tytär kun oli vihkiytynyt niiden hoitamiseen ja opetellut pidempään villan jalostamista. Nyt tyttären suunnitelmat olivat tuhoutuneet. "Se on mahdollista (siis se, "että se on niin väärin"), saa nähdä", isä sanoi. Tytär haki ja pääsi arvostettuun kouluun lampaiden karattua ja villaunelmien tyrehdyttyä. Naapuri tuli isän luo ja iloitsi: "Eikö ole hienoa, että lampaat karkasivat! Tyttäresi pääsi kouluun ja valmistuu hienoon ammattiin." "Se on mahdollista, saa nähdä", isä sanoi. Tytär ei kuitenkaan pärjännyt koulussa ja opinnot keskeytyivät. Naapuri tuli isän luo harmitellen, miten väärin on, että koulu ei tyttärelle mahdollistunutkaan. "Se on mahdollista, saa nähdä", isä sanoi. Isä sairastui äkillisesti ja tytär hoiti hänet kuntoon, koska oli kotosalla koulutaipaleen keskeydyttyä. Naapuri tuli tervehtyneen isän luo ja ylisti, miten upeaa on, kun tytär sattui olemaan saatavilla sairauden sattuessa. "Se on mahdollista, saa nähdä", isä sanoi. Voit jatkaa itse tätä tarinaa ja tunnustella, miten erilaiselta maailma näyttää silloin, kun jonkin asian on absoluuttisesti oltava jotain - ehkä hyvää tai huonoa ja toisaalta, kun sen voi vain sallia näyttää, mitä kasvattavaa ja hyvää mahdollisesti aluksi ikävältäkin tuntuvaan kokemukseen voi sisältyä.

Oikeassa olemisella ei ole mitään tekemistä viisauden tai älykkyyden kanssa. Älykkyyttä voi harjoittaa kuka vain. Viisaus on jotain, mitä ei ehkä tulla koskaan osaamaan selittämään siten, mitä se oikeasti on. Oikeassa voi olla kuka vain niin halutessaan. Olipa sitten mitä vain. Vain itse voi katkaista oikeassa olemisen kierteen. Kun niin haluaa.


Mikä on mielestäsi paras tapa olla onnellinen?

  1. olla oikeassa
  2. pysyä kiireisenä
  3. pysähtyä sopivasti, tehdä varjotyönsä ja päästää irti vai
  4. jotain ihan muuta, mitä?

Simppelisti ajateltuna osassa vaihtoehdoista syntymässä harteillemme asettunut näkymätön reppu ja sinne kasaantunut kannettava pysyy ennallaan, ehkä ja jopa todennäköisesti kasvaa. Toisissa kuorma kevenee, joskin ajoittain ehkä raskaaltakin tuntuvan kohtaamistyön kautta.

Jokaiselle meille lienee tämänkin suhteen oma polkunsa, eikä kaikkien onni ole kiinni samoista jutuista. Mistä sinä tiedät kuuntelevasi oikeasti omaa sydäntäsi? Mistä tunnet olevasi onnellinen? Voisitko olla onnellisempi?


Haluatko tutkia tarkemmin henkilökohtaisen tai ryhmäcoachingin mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa ja voida rohkeasti paremmin? Vaikka mikään ei tunnu olevan just' nyt edes huonosti. Kun kiinnostut elämysmatkoista sisäänpäin, LIITY kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle! Tätä mahdollisuutta et halua missata.

Kun et halua enää pysyä niin kiireisenä