Tavoitanko tarvitsemani pikana?

15.10.2022

Kenties jokainen haluaa voida paremmin ja olla hyvinvoivempi. Vähintäänkin teoriassa ja puheiden tasolla. Silti vain harva haluaa nähdä todellista ja pitkäjänteistä 'vaivaa' omansa eteen. Ainakaan ilman pakkoa. Kun päätäni särkee jännitysniskahartia-alueeni haasteista johtuen, otan helposti särkylääkkeen. Otan sen odottaen jonkin ulkopuolisen poistavan alta aikayksikön kipuni voidakseni jatkaa haastettani yleensä ylläpitävää ja jopa lisäävää toimintaani aivan kuten aiemmin. Ongelma ja sen juurisyy eivät kuitenkaan poistu, vaikka kivun tuntu hetkeksi hälvenee. Tiedän (järjellä) monia tapoja hoitaa ennakoiden jumejani, ihan ilman lääkkeitä. Miksi en kuitenkaan tartu härkää sarvista? Ongelma ja sen juurisyy eivät siis kuitenkaan poistu, vaikka kivun tuntu hetkeksi hälvenee.

Tyydynkö elämään pikana pikamahdollisuuksien pikamaailmassa?

Elämässämme ja valintojemme kautta muotoutuvassa maailmassamme odotamme tapahtumia ja tuloksia usein nopeasti. Jos emme saa haluamaamme pikana, siirrymme matalalla kynnykselä seuraavaan. Emmekä lopulta enää edes tunnista kasvavaa kärsimättömyyttämme. Siitä on muodostunut jotenkin jo ihan normaalia, emmekä osaa enää edes kyseenalaistaa sitä. Kaikenlaisia houkutuksia nopeine vasteineen on saatavilla yllin ja kyllin, mikä estää meitä myös tehokkaasti 'näkemästä' tarkemmin. Tämä lienee samanaikaisesti sekä mahdollisuus että elämän asettama vielä alati kasvavakin haaste.

Paljonko olen sitten itse valmis sietämään selkeästi tiedossani olevaa ennakoituakin kipua ja särkyä eli hetkellistä, vaikkakin säännöllisen epäsäännöllistä toimintani lamaantumista? Paljonko olen valmis syytämään rahaa särkylääkkeisiin vuosien saatossa? Onko tämä kulu tämän hetken menoihini liittyvissä laskuissani edes mukana? Vai suhtaudunko siihen automaattisena välttämättömyytenä, josta en voisi mieleni mukaan edes säästää? Voisinko kuitenkin kasvaa suhtautumaan asiaani aivan toisin? Hoitaa sitä ehkä hyvinkin eri tavoin, olipa sitten kyse keskittymis- ja aikapanostuksestani ja/tai myös rahallisista valinnoista sekä sijoituksista?

Pikana tavoitan väistämättä pikatuloksia, joiden takuu päättyy, kun niin sanotusti "perävalot näkyvät".

Kukaan meistä ei ratkea tiedolla, pikana eikä ulkopuolisen toimesta

Sisäisiä oivalluksia ja niistä kumpuavaa kasvua ei opi suoraan kirjoista tai löydä purkista, vaikka usein ajattelemme ja toivomme sillä tavoin haasteidemme ratkeavan. Tiedolla. Pikana. Ja mielellään vaivatta ulkopuolisen toimesta. Edellä mainitut voivat pahimmillaan hidastaa itsemme ääreen navigoimista ja sisäistä henkistä kasvuamme. Useampi runsaastikin kirjatietoa nauttinut viisas on kuvannut tilaansa lopulta suht' tyhjäksi alati itseään toistavan kysymyksen edessä: "Entä sitten käytännössä?"

Sisäiset oivallukset eivät ole elämässämme tarjolla myöskään pikana. Kyllästyttyämme tai pelon käydessä liian intensiiviseksi saatamme luovuttaa. Kärsivällisyytemme saattaa loppua juuri sen olennaisen oivalluksen kynnyksellä, ja saatamme menettää valitettavalla tavalla uskomme mahdollisuuksiin. Tuolloin voimme turhautuneina ajatella tunnistavamme muutoksen olemattomuuden. Uskomme hiipuu. Totuus on koko ajan kuitenkin se, että muutosmahdollisuus on. Se ei ole karannut minnekään. Me itse ehkä olemme.

Matka sisäänpäin on kenties pitkä, jos siten aikaa valitsee ajatella. Välietappeja on kuitenkin tarjolla supermotivoiva määrä. Ja kun sisäisen kasvun vauhtiin pääsee, voi se kiinnostavuudellaan viedä vaikka mukavasti mukanaan.


Haasta itsesi pohtimaan:

  1. Ota paperi ja kynä sekä hetki rauhallista aikaa ja salli itsesi siirtää huomiosi asioihin ja aiheisiin, jotka tuntuvat elämässäsi ongelmallisilta/ongelmilta. Keskity siis luvan kanssa tämänhetkisiin haasteisiisi. Vältä selittelyä ja/tai mielessäsi pois puhumista. Tunnista, mitä ajatuksia mieleesi nousee ja miltä se kussakin hetkessä tuntuu. Kirjaa halutessasi ajatustesi virtaa ylös: ongelma ongelmalta ja miltä niistä kukin juuri tässä hetkessä tuntuu.
  2. Valitse pohdintasi tuloksesta yksi haaste/ongelma. Kirjaa asian ydin tarkemmin ylös ja varmista lopulta, että kuvauksesi muoto todentaa sitä, että haaste on omasi (ei siis jonkun toisen). Omista oma haasteesi. Nyt myös muistiinpanossasi, jota voit tarkastella.
  3. Tunnista valitun haasteesi arkiset ilmentymät. Mitä se siis ihan käytännössä elämässäsi tarkoittaa tai on tarkoittamatta? Voit kirjoittaa tunnistamiasi asioita paperille mindmap-tyyliin ongelman ympärille.
  4. Katso lopulta kirjauksiasi ja 'kurkista' ongelman näkyvien ja tuntuvien ilmentymien taakse. Tunnistatko ydinsyytä/-syitä ongelmasi taustalla? Voit kirjoittaa niitä uloimmalle kehälle edellisten muistiinpanojen ympärille. Kuinka rehellisesti koet uskaltavasi asiaa tarkastella?
  5. Pohdi nyt, mitä olet tähän mennessä tehnyt helpottaaksesi ongelmaasi? Mitä tunnistat, ettet ole tehnyt helpottaaksesi ongelmaasi? Mitä odotat mahdollisesti jostakin muualta/joltakulta toiselta ongelmasi ratkeamiseksi? Miltä tilanteesi suhteessa ongelmaasi näyttää aikajanalle asetettuna (mennyt-tämä hetki-tuleva)?
  6. Laita nyt muistiinpanosi hieman kauemmaksi itsestäsi ja siirry fyysisesti johonkin toisaalle (esim. toinen tuoli pöydän ääressä) tutkimaan kirjauksiasi. Asetu valmentajan rooliin. Ole sinä nyt valmentaja ja tarkastele itseäsi ja tilannettasi ulkopuolisen valmentajan silmin. Mitä haluat kysyä itseltäsi? Mitä vastaat. Tee riittävä määrä mieleesi nousevia kysymyksiä ja käy dialogia itsesi kanssa.
  7. Löydätkö valmentaja-sinä itse -välillä näkökulmia uusiin kokeilun arvoisiin ratkaisumalleihin tilanteen rikkomiseksi ja siten uusin silmin katsomiseksi tai jopa muuttamiseksi?

Valmennusfiiliksiä

"Yksinkertaisesti loistavaa!"

Valmennettava ryhmä

"Saamamme oivallussiemenet kasvavat edelleen."

Valmennettava ryhmä


Haluatko tutkia tarkemmin henkilökohtaisen tai ryhmäcoachingin mahdollisuuksia sekä saada jalostamiskelpoisia oivalluksia ja ymmärrystä sisäisen kasvun aiheissa? Haluatko pysähtyä kohtaamaan sisäisillä ovilla koputtelevat KUMUsi, laajentaa oman elämäsi karttaa ja voida rohkeasti paremmin? Vaikka mikään ei tunnu olevan just' nyt edes huonosti. Kun kiinnostut elämysmatkoista sisäänpäin, LIITY kasvavan KUMU-yhteisömme postituslistalle! Tätä mahdollisuutta et halua missata.

Älä suostu luopumaan itsestäsi!